Menu Zavřeno

Nerezové nádobí

Nerezová ocel je jeden z nejlepších materiálů pro kuchyňské nádobí, protože je odolný i krásný. Ovšem na rozdíl od nepřilnavých pánví, může být čištění nerezové oceli tvrdý oříšek, pokud se nepoužívá dobře. Je důležité čistit pravidelně a naučit se jak efektivně vyčistit i odolné skvrny. Také je možné ošetřit pánve z nerezové oceli tak, aby jejich povrch byl aspoň částečně nepřilnavý, předejde se tím přichytávání jídla a čištění pánví bude mnohem jednodušší. Připravili jsme pro Vás několik dobrých typů:

Naučte se pravidelně čistit nádobí. Koupě nádobí z nerezové ocele je velká investice a je důležité ochránit tuto investici dobrou péčí o Vaše hrnce a pánve. 

Čistěte pánve po každém použití. Čištění pánví okamžitě po použití je ochrání od skvrn a zaschlého jídla. Pokud jsou Vaše pánve neošetřené, můžete je umýt jarem a horkou vodou a jemně otřít drátěnkou (tou, která je na oboustranných houbičkách) podle potřeby.

  • Pokud jsou vaše pánve ošetřené, jen je opláchněte horkou vodou, nepoužijte jar. Na otření přebytečného tuku použijte papírovou utěrku, pokud je potřeba.
  • Nikdy na pánve nepoužívejte produkty obsahující amoniak nebo bělidla, protože reagují s nádobím a mohou ho poškodit, nebo změnit jeho barvu. 
  • Ideálně byste měli používat produkty přímo určené k čištění nerezové ocele.

Osušte pánve utěrkou. Udělejte si čas utřít každou pánev čistou utěrkou, po tom co jste je umyli. Můžete je také nechat uschnout, ale to vytvoří skvrny po vodě.

Vyvarujte se mytí Vašeho nerezového nádobí v myčce na nádobí. I když je Vaše nádobí vhodné pro mytí v myčce, mytí v myčce dramaticky zkrátí jeho životnost a zabrání nádobí vypadat dobře.

  • Pokud myčku musíte použít, opláchněte ho sodovkou hned, jak ho vytáhnete z myčky a osušte ho čistou utěrkou. Tím předejdete skvrnám po vodě.

Vyleštěte Vaše nádobí z nerezové oceli. Pokud chcete, aby se Vaše nádobí lesklo, vyleštěte ho leskem na nerezovou ocel. Naneste lesk na čistý hadřík a vyleštěte jím nádobí.

  • Otisky prstů můžete odstranit z vnější strany hrnců z nerezové oceli použitím lesku na sklo a papírové utěrky nebo jemného hadříku.
  • Také je možné vyleštit drobné škrábance na vnější straně hrnců, použitím pasty z vody a neabrazivního prostředku nebo jedlé sody.

 

PŘI VELKÉM ZNEČIŠTĚNÍ PROSÍM POSTUPUJTE TAKTO:


Očistěte z nádobí zaschlé nebo přichycené zbytky jídla. Pokud je na nádobí nějaké zaschlé jídlo, namočte ho na několik hodin (můžete ho nechat namočené i přes noc) do teplé mýdlové vody. Vylijte vodu a pořádně vydrhněte houbičkou. To odstraní veškeré zaschlé jídlo.

  • Nepoužívejte drátěnky, protože i když vyčistí vaše nádobí od zaschlého jídla, také odřou povrch nádobí.


Očistěte připálené skvrny z nádobí. Pokud je pánev připálená (například, byla na zapnutém sporáku příliš dlouho), můžete ji vyčistit pomocí jedlé sody. Ujistěte se, že je pánev suchá, pak celý povrch posypte jedlou sodou. Vydrhněte povrch pánve suchým hadrem, nebo houbou a jedlou sodou.

  • Můžete také přidat trochu vody a vytvořit ze sody a vody pastu.
  • Pokud máte stále problémy s připáleninami, použijte mírně brusný materiál jako je Cif. Dejte pár kapek na dno pánve, přidejte trochu vody. Vlhkou houbičkou vydrhněte a pořádně opláchněte. Vaše pánve budou vypadat jako nové.


Očistěte z nádobí skvrny po vodě. Skvrny po vodě jsou způsobeny minerály ve vodě a ne jen vodou samotnou. Stává se to obvykle, pokud žijete v lokalitě s vodou bohatou na minerály, ale skvrny mohou být také od příměsí ve vodě, jako je fluorid. Pokud ručně utíráte nádobí, nebudou skvrny od vody žádný problém. Pokud se objeví, polijte je trochou sodovky a setřete hadrem, opláchněte a dosucha utřete utěrkou. 

  • Také můžete namočit pánev do octa, pak vyčistit mírně brusným přípravkem a měkkým hadříkem.


Vyvařte připálené skvrny. Pokud připálené skvrny nejdou vyčistit sodou nebo mýdlem, můžete je zkusit vyvařit. Napusťte pánev nad skvrny vodou a dejte vařit. Přidejte do vody několik lžic soli a vypněte sporák, nechte působit několik hodin. Vodu vylijte a zkuste vydrhnout skvrny houbičkou. Pokud jsou skvrny opravdu připálené, postup opakujte.

  • Sůl přidávejte až do vroucí vody. Pokud sůl přidáte do studené vody, může narušit kov.
  • Místo soli můžete zkusit přidat do pánve šťávu z citronu, nebo ocet. Další zajímavá možnost je vařit na připálené pánvi 100% rajčatovou šťávu. Přírodní kyselost rajčat by měla pomoci odstranit skvrny.

Dále pak můžete povrch ošetřit tímto způsobem:

Pánev nahřejte. Hřejte nerezovou pánev na mírném plameni, dokud není opravdu horká. Mělo by to trvat asi 1- 2 min.

Nalijte na pánev olej. Když je pánev rozpálená, sundejte ji z plamene a přidejte lžíci oleje (olivový, kokosový, burákový, nebo kterýkoli upřednostňujete), zakružte pánví dokud se všechen olej nerozpustí.

Dejte pánev zpět na sporák. Zahřívejte, dokud olej nezačne kouřit. Jak se pánev zahřívá a olej rozpouští, molekuly na povrchu nerezové ocele se roztáhnou a mastnota z oleje přilne k povrchu pánve, čímž pokryje pánev nepřilnavým povrchem.

Vypněte sporák. Když začne pánev kouřit, vypněte sporák a nechte olej úplně vychladnout. Když olej vychladne a povrch pánve bude lesklý a jako zrcadlo, je pánev řádně ošetřená.

Olej vylijte. Když je pánev ošetřená, vylijte vychladlý olej z pánve do sklenice, nebo hrnku. Vytřete zbytky oleje z povrchu pánve papírovou utěrkou.

Údržba nepřilnavého povrchu. Dokud neumyjete pánev jarem, nepřilnavý povrch by měl nějaký čas vydržet. Budete ovšem potřebovat trochu oleje při vaření, tímto předejdete připalování stávajícího oleje.

  • Pokud se povrch pánve začne měnit na hnědou nebo žlutou barvu, můžete znovu ošetřit pánev tím samým způsobem.

KORKMAZ

Společnost Korkmaz pochází z Turecka a vyrábí nerezové kuchyňské nádobí a elektrické spotřebiče již od roku 1972.

Po celou dobu své působnosti sleduje moderní trendy, pro výrobu a zlepšení produkční kapacity používá nejmodernějších technologií.
Všechny výrobky značky Korkmaz navrhují špičkoví designeři tak, aby splňovaly veškeré mezinárodní normy pro kvalitu a bezpečnost. Samozřejmostí je také atraktivní design a pohodlné používání kuchyňského nádobí.
V každé fázi výroby, od návrhu, přes výběr surovin až po samotné balení hotového výrobku se celý proces kontroluje tak, aby vše probíhalo v souladu s mezinárodními standardy. 
Za dobu působení si společnost vybudovala silné postavení na tureckém i mezinárodním trhu, v současné době vyváží své výrobky do 85 zemí na třech kontinentech. Na českém trhu prodáváme produkty KORKMAZ od roku 2010 a jejich obliba neustále roste díky svému kvalitnímu provedení a užitnou hodnotou. V posledních letech kuchyňské nádobí KORKMAZ dostalo několik prestižních světových ocenění za design.  

V loňském roce jsme osvěžili sortiment více než 60 novinkami značky KORKMAZ.

Korkmaz je značkou pro náročné zákazníky

Nová řada výrobků PROLINE spojuje vysoké nároky na kvalitu a odolnost, kterou vyžadují profesionální kuchaři a zároveň klade důraz na design výrobků. Mezi produktovou řadou PROLINE naleznete vysoké pánve a velkoobjemové rendlíky, které se téměř výhradně používají v profesionální kuchyni. Zakoupením těchto výrobků se Vám v kuchyni otevírají nové možnosti přípravy pokrmů.

Vysoké pánve PROLINE

  • vyrobeno z kvalitní nerezové oceli, atraktivní design, leštěný povrch
  • ergonomické úchyty, pokličky z nerezové oceli
  • široká škála použití – lze používat v troubě nebo v nich zamrazit potraviny

Litinové nádobí

 Litinové nádobí je absolutním hitem v kuchyni. Není tajemstvím, že nádobí z litiny umožňuje přípravu jídel zdravým způsobem. Obdivuhodné jsou také tepelné vlastnosti litinového nádobí. Pro používání litinového nádobí se ovšem vztahují přísná opatření, které je potřeba dodržovat. Jestli je dodržovat nebudeme, tak může dojít i k výraznému poškození nádobí. Jak tedy o litinové nádobí správně pečovat? Praktické rady čtěte dále.

Mytí litinového nádobí

V první řadě je třeba si zapamatovat, abyste při mytí litinového nádobí nikdy nepoužívali chemické prostředky, saponáty ani jiné přípravky. Nikdy litinové nádobí neumísťujte do myčky nádobí. Saponáty způsobují povrchovou korozi materiálu. Pro mytí litinového nádobí je vhodné použít mycí kartáč a teplou vodu, popřípadě jen papírovou utěrku. V případě, že nádobí trpí vysokou mírou mastnoty, použijte houbičku a horkou vodu.

Tuky a jejich použití na litinovém nádobí

Litinové nádobí je téměř nepřilnavé, tudíž nepotřebujete tuky používat. U jídel, kde jsou tuky nezbytné, tak jich používejte pouze velmi malé množství, třeba u masa. Pokud ale litinové nádobí používáte jen zřídka, doporučuje se jej „konzervovat“ v oleji. V praxi to znamená, že litinovou pánev polijete olejem a setřete tak, aby povrch byl stále mastný.

Kovové nářadí

Využívejte hodně kovového nářadí a nebojte se na něj přitlačit. Litina je velmi odolná a litinové nádobí není opatřené žádným speciálním povrchem, který by se dal poškodit.

Uchování pokrmů

Nikdy v litinové pánvi neuchovávejte pokrmy, pro jejich přípravu je litinové nádobí ideální, ale pro skladování ne. Většina jídel obsahuje mnoho agresivních látek, které povrch pánve rozežírají a poškozují.

LAVA – LITINOVÉ NÁDOBÍ

Kouzlo litinového nádobí dobře znaly již naše babičky. Dnes zažívají nový návrat oblíbenosti, a to jak v profesionální gastronomii, tak i v domácnostech. 

Litinové nádobí LAVA vyniká zejména těmito vlastnostmi: Rovnoměrně se prohřívá až k samému okraji a dlouho udržuje teplo Díky schopnosti udržet teplo se jídla dají dovařovat při nízké teplotě, což přináší úsporu energie Je stabilní a dá se používat na všechny typy sporáků i ploten včetně indukce Má nepřilnavý povrch a rychle reaguje na změny teplot – nepřipaluje se Dá se využít i k zapékání v troubě Odolný vnitřní a vnější smalt zaručuje jednoduché ruční mytí, mytí v myčce se nedoporučuje z důvodu zhoršení jasu barev. Krásné barevné provedení.

Litinové nádobí má řadu vlastností, z čehož ceněné je především výborné vedení tepla a zároveň zachování tvarové stálosti ve vysoké teplotě. Z toho důvodu se litina využívá i pro výrobu krbových roštů a grilovacích plotýnek. Své uplatnění si našla i při výrobě nádobí, které se dá použít jak na ohřevu, tak v troubě. 

Cílem LAVA je spojení špičkové technologie a více než čtyřicetiletých zkušeností ve výrobě litinového nádobí. 

Hlavním předmětem činnosti LAVA je výroba vysoce kvalitního nádobí – litinové a smaltovanéhrnce, pánve, grilovací pánve, wok, litinové plotýnky a grily. 
Výroba litinového nádobí LAVA probíhá v 6000 m2 areálu továrny s 15,000 m2 otevřeného prostoru v tureckém městě Eskişehir průmyslové zóně; výroba s certifikací ISO9001. 
Vysoce moderní a flexibilní zařízení zajišťuje nejvyšší kvalitu a výrobní kapacitu se značnouflexibilitou.  
LAVA svým zákazníkům poskytuje kvalitní výrobky, které dlouho a spolehlivě slouží a jsou ozdobou každé kuchyně.

Granitové nádobí

Je vyrobeno z litého hliníku a vnější plocha je opatřena granitovou vrstvou. minimální možnost připalování pokrmů při jejich přípravě dokonalá tepelná vodivost – nádobí dlouho drží svoji teplotu odolnost proti poškrábání velmi efektivní i zdravé vaření, a to na minimálním množství tuku – vhodné pro dietní pokrmy v hodnost pro smažení, flambování, dušení významná energetická úspora díky prvotřídnímu využití tepelné vodivosti i kvalitě dna hrnce můžete snížit teplotu a přesto hrnec zůstane nadále rozpálený a Vy můžete vařit bez dalších nákladů na energii neobsahuje žádné toxické PTFE a PFOA , vyrobeno ekologicky šetrným způsobem vhodné pro všechny typy vařičů, kromě indukce snadná údržba a čištění (vhodný i do myčky na nádobí)

BRANQ – PLASTOVÉ VÝROBKY

Společnost BranQ vyrábí plastové výrobky do kuchyně i koupelny, ve kterých se snoubí vysoká kvalita, atraktivní design, moderní barvy. Všechny plastové výrobky BranQ jsou navrženy a vyrobeny v Polsku. Společnost používá k výrobě nejlepší materiály a moderní technologie. Produkty jsou testovány a vyhovují všem hygienickým požadavkům na výrobky určené pro styk s potravinami.
BranQ neustále sleduje nové trendy a nabízí svým zákazníkům trvanlivé, praktické plastové výrobky, které jsou nezbytnými pomocníky v domácnosti.

   V sortimentu společnosti BRANQ naleznete například doplňky do kuchyně jako jsou nejrůznější potravinové dózy, boxy, mísy, chlebníky, odkapávače na nádobí a jiné. Sortiment obsahuje také boxy určené pro skladování nebo dětské pokoje.  Doplňky do koupelny a produkty určené pro úklid domácnosti.